ÁSZÁR: MÚLTUNK- JELENÜNK- JÖVÕNK

Ászár község Komárom-Esztergom megyében, a Bakony kapujában található. Bizonyíthatóan a bronzkortól lakott település. Az első Árpád-házi királyok alatt Azar néven már jelentős lakosságszámmal királyi birtok. A történelmi viharok gyakran megérintették, ennek ellenére a 19. században dinamikus fejlődésnek indult mind népességszám, mind gazdasági fejlődése tekintetében (Keményítőgyár, Téglagyár alapítása). Jó hírű növénytermesztés és állattenyésztés jellemezte a települést (szőlő és bortermelés, szarvasmarha-tenyésztés, Schwarzenberg méltán híres ménese.)
Ászár szülőfaluja a legnagyobb magyar tragikának,
Jászai Marinak. Szülőháza, melyet emlékházzá alakítottak, ma is a község egyik nevezetessége. A színésznő mellszobra a róla elnevezett téren áll. A falu lakossága tisztelettel ápolja híres szülöttének emlékét.
A Hősök terén felállított emlékmű tisztelgés a két világháború helyi hős áldozatainak.
1777-ben épült a római katolikus, 1792-ben a református, s 1836-ban az evangélikus templom.
A település teljesen egybeépült Kisbér várossal, mellyel 1977-ben egyesítették. Az 1999. évi helyi népszavazás döntése alapján, a 2002-es önkormányzati választást követően a falu visszanyerte önállóságát. Ésszerűség diktálta közös feladatellátások az egészségügy, oktatás, szociális szféra s egyéb területeken, ma is sok szállal kötik össze a két települést. Ászáron a lakosok száma meghaladja az 1700 főt. Az aktív keresők jelentős része ingázó.
Fenntartó: Ászár Község Önkormányzata. Pogármester: Pekár Zsolt. Jegyző: Dr. Istvándi Csilla. A Jászai Mari Általános Iskola igazgatója: Garas Mariann, az Ászári Kuckó Óvoda vezetője Novák Viola. A község betegeinek zömét dr. Nemes Tünde háziorvos látja el. Az intézmények átvételekor eléggé leromlott állagú épületeket, rossz utakat örökölt meg a falu. Mindez kijelölte a település vezetőinek elsődleges feladatait.


2010-ig megtörtént jelentősebb események:

Vannak már megnyert, ill. döntésre váró pályázatok, melyek további fejlődést jelentenek a település számára.


Hagyományaink:
- Jászai napok
- Húsvéti Passió katolikus templom)
- Búcsú: ápr. 24., Szent Györgynek, a falu védőszentjének napja, ill. az azt    

  követő vasárnap)
- Falunap, gyermeknap: május utolsó szombatja
- Hősök napja
- Félmaraton futóverseny
- Szép korúak napja (november)
- Falukarácsony
Az intézmények dolgozói mellett, az Ászári Ovi Alapítvány,  a Jászai Mari nyugdíjasklub, a helyi sportegyesület tagjai is aktívan részt vesznek a falu kulturális és egyéb eseményeinek szervezésében, lebonyolításában, a település arculatának alakításában.